Folkparken i Halmstad. Fotograf: Hallands Konstmuseum. IDENTIFIKATIONSNUMMER HS000336

Halmstad Folkpark – över 100 år av demokrati & kulturhistoria

I hjärtat av Halmstad i Sverige ligger ett litet grönområde som kallas Folkparken. Den utformades ursprungligen som en rekreationspark för Halmstads invånare och deras familjer. Men det blev snart mycket mer än så. Idag är Halmstad Folkpark en viktig kulturell och demokratisk arena. Parken har varit värd för många protesterna i Sverige under det senaste århundradet.

Sedan öppnandet har Folkparken varit en plats för demokratisk debatt och kulturella uttryck. Det har varit en plats där människor i alla åldrar och med alla bakgrunder kan samlas för att dela sin kärlek till musik, konst och kultur.

I dag är Folkparken fortfarande stark även om den är under utveckling. Parken har över 1 miljon besökare varje år! Här är 5 anledningar till varför du bör besöka detta fantastiska kulturminnesmärke:

Kultur

Här arrangeras olika kulturevenemang under hela året, från konserter och teaterföreställningar till konstutställningar och familjeaktiviteter. Det finns alltid något nytt att uppleva i Folkparken!

Demokrati

Folkparken har varit en viktig del av Halmstads demokrati sedan den öppnade för över 100 år sedan. Det var en av de första platserna i Sverige där människor kunde samlas för att ha en röst och organisera sig. Det ser ut som den även kommer fortsätta göra det i framtiden, eftersom parken utvecklas och även kommer få egna bostäder i framtiden.

Picknick & grönområde

De gröna områdena runt Folkparken erbjuder utmärkta möjligheter för picknickluncher eller bara för att koppla av med vänner under fina dagar. Dessutom har Halmstad Folkpark ett antal lekplatser för barn. Det finns också två kaféer i parken – perfekt för att ta en fika i solen!

Historia

Halmstad Folkpark är ett levande museum för svensk kulturhistoria. Det är den perfekta platsen för att lära sig mer om hur svenskarna har roat sig och organiserat sig genom åren. Det finns flera utställningar i parken som berättar denna historia, samt guidade turer på begäran.

Om du letar efter en fantastisk dag i det gröna med mycket att göra kan du besöka Halmstad Folkpark. Du kommer inte att bli besviken!

Foto: Hallands Konstmuseum.