Så driver du jordbruk i Halmstad med omejd

Allt fler upptäcker fördelarna med att driva ett jordbruk i Halmstadområdet. Marken är bördig och klimatet är förhållandevis bra jämfört med norra delarna av landet. Du har även nära till en storstad i Göteborg. Men vilka andra fördelar finns det med att driva jordbruk i Halmstad?

Först och främst måste du hitta en gård i Halmstadsområdet som är tillräckligt stor för att bedriva den typ av lantbruk du är intresserad av. Du kan regelbundet kolla hos mäklare och sidor som Hemnet för att se när det dyker upp något passande. Vänta inte för länge om du hittar din drömgård då flera förmodligen har samma tanke.

Använd flexibla lösningar

Idag försöker man hitta mer flexibla lösningar för att underlätta jordbruket, både i Halmstad och i resten av landet. Det finns till exempel flera fördelar med att använda en stor tälthall istället för att bygga permanenta hus på marken. En tälthall är inte bara ett perfekt ställe att förvara skörden, det är också mobilt och går att flytta efter behov. Dessutom är det svårt att bygga permanenta hus på åkermark.

Anmäl din nya verksamhet

När du väl hittar din gård får du inte glömma att anmäla dig till kommunen och meddela vilken typ av verksamhet du kommer bedriva. Lantbruk räknas som miljöfarlig verksamhet och måste ske under kontrollerade former. Om du har en större gård behöver du även tillstånd från Länsstyrelsen. Kolla upp detta i god tid så du kan komma igång med din verksamhet så snart som möjligt.

Flera röster höjs i Halmstad

Just i Halmstad pågår en debatt om jordbruket och många forskare har gått ut och kritiserat kommunen och dess nya byggplaner. De menar att det är viktigt att värna om jordbruksmarken och säkra att Sverige kommer kunna vara självförsörjande i framtiden. Även andra journalister lyfter frågan om självförsörjning och det faktum att Sverige skulle få stora problem vid försenade matleveranser. Ju mer vi kan odla och producera på egen hand desto bättre. I området kring Halmstad finns fortfarande mycket mark som bör utnyttjas och värnas på allra bästa sätt. Det är viktigt för Sveriges framtid.