Fyra kvalitetsdäck för bil på en vinterväg

Så kör du bil säkert och tryggt

Grunden i ett säkert bilkörande är bra vinterdäck. Därför ska du alltid ha fräscha däck på bilen. Tänk även på att körsätt och hastighet spelar roll för att du ska kunna resa tryggt med bil.

Vind, snö och is kan skapa stora problem på vägarna. Genom att vara försiktig, ha ett sunt förnuft och framför allt rätt utrustning kan du komma långt utan några större missöden. Att ha kvalitativa vinterdäck på bilen är a och o. Men det är inte bara att välja första bästa vinterdäck utan du behöver tänka på att däcken passar din körstil och vägarna som du oftast kör på. Exempelvis är det i det norra delarna av Sverige vanligt att folk använder dubbade vinterdäck medan det är vanligare med dubbfria vinterdäck längre söderut. För körning på is och snö är dubbdäck bäst medan odubbade däck passar bättre i snömodd.

Nya däck har bäst grepp

I Sverige är det krav på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Vinterdäck måste också ha minst ett mönsterdjup på 3 millimeter. För sommardäck är det 1,6 millimeter som gäller. Varför du inte får ha vinterdäck på sommaren beror på att bromssträckan ökar med flera procent. Nya fräscha däck har bättre grepp i snö, slask och modd på grund av mönsterdjupet. Mät mönsterdjupet när du ska kontrollera däcken eftersom däck slits ojämnt beroende på var de sitter. Om du är i behov av nya däck finns väldigt bra vinterdäck att köpa online till förmånliga priser. Hur ofta du behöver köpa nya däck beror på hur mycket du kör och hur mycket däcken slits. Polisen har tidigare år genomfört trafikkontroller för att öka kunskapen om däckens påverkan på trafiksäkerheten och miljön.

Tips för säker körning

Det finns många saker du kan tänka på under vintern för att köra på ett säkrare sätt. De bästa däcken ska alltid sitta bak på bilen. Att hålla rätt hastighet och ett lämpligt avstånd till bilen framför är också avgörande. Anpassa därför alltid körningen efter rådande omständigheter. Att ha rätt tryck i däcken är en annan viktig sak för att däcken ska hålla längre. Om du kör runt med för lågt lufttryck i däcken kommer de att slitas ut i förtid. Det är bra att kolla lufttrycket i däcken ungefär en gång i månaden.