Skapa ett ergonomiskt hemmakontor

Många vill fortsätta jobba hemifrån delar av tiden även när restriktionerna är borta och efter att pandemin tagit slut. Att ha en ergonomisk arbetsplats är minst lika viktigt när du jobbar hemifrån. Känns det svårt att hitta rätt? Arbetsgivaren har ett ansvar för din arbetsmiljö oavsett var du jobbar.

Trots att restriktionerna pandemin lett till tagits bort har arbetslivet inte återgått till det normala – och kanske kommer det aldrig göra det. Många har nämligen insett fördelarna med hemarbete och önskar sig en mer flexibel arbetssituation.

Ett hemmakontor där du kan må bra

För att kunna må bra på jobbet även när du arbetar hemifrån måste du skapa dig ett bra hemmakontor, anpassat efter dina ergonomiska behov. Det behöver inte vara särskilt komplicerat, samma ställe som säljer toner till din skrivare kan ha ergonomiska handledsstöd, musmattor eller liknande. Du har säkert redan funderat över möbler till hemmakontoret, och om du inte redan skaffat möbler som skapar bra ergonomiska förutsättningar är det något du behöver göra. Med rätt möbler kan du minska muskelspänningar, trötthet och risken för skador.

”Många satt kanske vid köksbordet först, men med tiden märks det att det behövs en ordentlig plats.” säger Sandra Jakob, vilket sammanfattar situationen väl. I längden behöver du ha en bra arbetsplats.

Arbetsgivaren har ett ansvar

Känns det dyrt och komplicerat att lyckas anpassa ditt hemmakontor till en nivå som blir bra för din kropp? Arbetsgivaren har faktiskt ansvar för din arbetsmiljö även när du arbetar hemifrån. Det är arbetsgivaren som ska se till att du inte utsätts för risk att skada dig under arbetet, så kanske kan du få stöd i hur du ska tänka från det hållet. Det kan också finnas möjlighet till bidrag till en arbetsstol eller liknande.