Få hjälp i realtid hos en internetdoktor

Ibland kan det vara svårt att gå utanför hemmet när du är sjuk och trots allt behöver en läkare. Då är en läkare online ett riktigt bra alternativ. En internetdoktor kan lugna dig och skicka dig vidare så att du får den hjälp du behöver.

Att prata med läkare online har många fördelar. Bland annat kan du ta upp psykiska problem eftersom det finns digitala psykologer online. Du kan också prata om olika symptom du har för att få rådgivning om vad det kan vara och var du borde vända dig härnäst. För dig som bor långt ute på landet kan en nätdoktor vara den enda lösningen när du behöver hjälp, om du inte behöver komma in akut på sjukhus naturligtvis.

Vilken hjälp kan du få av en digital läkare?

Eftersom du inte kan undersökas fysiskt måste den läkare du talar med få detaljerad information om hur du känner dig. Det går förvisso att göra vissa bedömningar över nätet såsom hur din andning är och hur du kan räkna ut din puls med mera. Du kan även få hjälp med andra saker:

  • Få ett recept eller förnya recept när din vanliga läkare inte har tid.
  • Få råd om hudbesvär och infektioner.
  • Få ett läkarintyg.

Det som inte kan göras är fysiska undersökningar och eventuella blodprov och andra tester som kräver ett fysiskt möte. I dessa fall får du en remiss.

Nätläkare kan rådge dig om allt möjligt men det är egentligen upp till dig om det räcker. Vanligtvis om du har större krämpor, måste du bege dig till en vårdcentral eller ett sjukhus för att få en närmare undersökning.

Utöver en nätläkare för människor finns även nätläkare för djur, alltså veterinärer online. Detta är ett bra alternativ eftersom det inte alltid finns helgöppna eller kvällsöppna veterinärer i din stad och en nätveterinär kan i så fall vara en första hjälp på vägen.

Att välja nätdoktor

Med tiden har det kommit allt fler läkare på nätet som erbjuder alltifrån vanlig rådgivning till specialistrådgivning. Nätläkare finns inom alla möjliga områden så att du kan nischa dig med dina besvär. Du kan lätt jämföra olika läkare online med jämförelsesajter och omdömen från andra kunder. Eftersom allt fler svenskar prövar på hjälp på nätet finns det många referenser att utgå från.

Kostnader kan variera mellan olika nätdoktorer men ofta kostar det lite mindre än att gå till en vanlig vårdcentral. Helt vanliga samtal eller en chatt med en läkare brukar till och med vara gratis, men är det ett specialistbesök över nätet du ska göra kan det kosta ett par hundralappar som du betalar i efterhand. Apparna brukar ha flera olika betalningslösningar så att du kan välja den som är bäst för dig.

Hur gör man?

Välj den läkare du är intresserad av. Det finns en rad olika på nätet så det är bara att välja. Ladda ner appen och kontakta en läkare genom att följa de olika stegen. Läkaren kommer vid ett samtal att kontakta dig på den tid du valt eller inom några minuter om det är akut.