Så ska du tänka kring bostadsmarknaden

Det råder ingen tvekan om att det just nu råder inflation med stigande räntor och fallande priser. Det är något som i hög grad påverkar bostadsmarknaden. Så hur ska du egentligen tänka som köpare i detta läge? Här får du flera tips!

Om du har tankar på att köpa en bostad kan du alltid kontakta en mäklare och höra dig för. Du binder dig inte till något utan kan bara höra hur läget ser ut. De har bra koll på hur läget ser ut i det område där du är intresserad av att köpa.

Priserna faller djupt

Under den senaste tiden har det publicerats flera artiklar som pratar om att bostadspriserna faller djupt. Vissa banker som SEB räknar med att priserna kommer falla upp till 20%. Som köpare kan det därför vara klokt att avvakta. Om bara några månader kan priserna vara betydligt lägre än det vi ser idag. Även den stora bostadssajten Hemnet har sett en ökad försiktighet på marknaden och att det inte är lika många som kommer på visningar längre. Det betyder också att det kommer bli svårare att sälja sina bostäder.

Ta hänsyn till ränta och elpriser

Om du vill köpa hus nu måste du se över driftkostnaderna för själva huset eller lägenheten. Vilket värmesystem är det till exempel i bostaden? Det är ingen hemlighet att elpriserna skenar på grund av en rad olika faktorer. Månadskostnaderna kan alltså bli betydligt större än vad du kanske har tänkt dig. Du vill inte hamna i en situation där du inte kan betala dina elräkningar.

Hittar du en bostad du verkligen gillar kan det vara klokt att se över energiförsörjningen. Många tittar till exempel på möjligheten att sätta upp solceller på taket av sin bostad. Det är något som skulle kunna dra ner priserna över tid. En annan sak du bör komma ihåg är att vi fortfarande är i början av denna lågkonjunktur. Många ekonomer spår att den kommer hålla på tills 2026. Det är alltså inte läge att ta några förhastade beslut när det kommer till den svenska bostadsmarknaden. Nu är det bättre med lite is i magen.